Is hardlopen met een hielspoor verantwoord?

Hardlopers hebben gemiddeld vaker van een hielspoor of peesplaatontsteking dan mensen die dezehielspoor of peesplaatontsteking sport niet beoefenen. Dat is natuurlijk wel te verklaren. Wanneer u aan hardlopen doet dan belast u uw voeten meer dan gemiddeld. En overbelasting is één van de oorzaken van een hielspoor of een peesplaatontsteking. Als u aan hardlopen doet, of dit nu op korte afstanden is of voor de lange afstanden zoals de halve of hele marathon, dan moet u oppassen als u een hielspoor hebt met het voortzetten van uw trainingen of het deelnemen aan wedstrijden.

Kan ik een hielspoor behandelen en blijven hardlopen?
U kunt een hielspoor in geval van nood laten behandelen door een arts die u een cortisone injectie geeft. Dit is echter een “noodgreep” en zal niet leiden tot genezing. U kunt deze injectie laten geven als u bij voorbeeld een belangrijke wedstrijd moet lopen. Maar hardlopen met een hielspoor is over het algemeen niet aan te raden. Het dringende advies is dan ook om direct nadat u uw wedstrijd heeft gelopen rust te nemen totdat het hielspoor is genezen. Beter is nog om de wedstrijd over te slaan en eerst te herstellen.

Een snelle genezing van hielspoor
Natuurlijk wilt u zo snel mogelijk genezen van een hielspoor zodat u uw favoriete sport hardlopen weer kunt oppakken. Dit bereikt u vooral door rust en bepaalde strekoefeningen. Een specialist of therapeut kan u hierover adviseren. Als u zich aan de voorgeschreven regels houdt dan zal een hielspoor over het algemeen binnen enkele weken volledig genezen. Let bij het hardlopen wel op dat u de juiste schoenen draagt. Hardlopen met de verkeerde soort schoenen of schoenen die te krap zitten kan namelijk ook aanleiding zijn voor de ontwikkeling van een hielspoor. Koop uw hardloopschoenen dus in een sportzaak waar men de juiste kennis heeft om u te kunnen adviseren over de juiste schoenen.